Gratis verzending boven €100,-
Meer dan metaal - hanger

Meer dan metaal: een sieraad met een symbolisch verhaal

Een eigen ontworpen sieraad kan een bijzonder geschenk met een symbolische betekenis zijn. Marike vertelt haar verhaal.

Een sieraad is meer dan een stuk metaal. Voor veel mensen kan het een symbolisch verhaal vertellen en iets uitdrukken wanneer woorden tekortkomen. Zo liet Marike Gerritsen haar liefde voor fotografie en haar ouders samensmelten tot een bijzondere hanger die ze dicht bij haar hart draagt. De eekhoorn speelt hierin een centrale rol: ‘Voor mij is het een hele symbolische hanger waar meerdere dingen in zitten.’

Symbolisch gebaar

Het idee voor een hanger ontstond een paar maanden geleden. ‘Mijn vader kwam naar me toe en zei: ‘Ik wil jou graag iets geven om je te bedanken voor alles wat je doet en voor ons gedaan hebt. Daarom dacht hij aan een sieraad wat ik altijd bij me kan dragen. Hij heeft toen op internet gekeken naar hangers, maar er zat geen sieraad bij dat ik daadwerkelijk wilde dragen. Vervolgens zei mijn vader: Weet je wat? Je gaat naar een goudsmid in de stad, dan kun je precies doen wat jij leuk vindt.’

Passie voor fotografie

‘Omdat ik ontzettend van eekhoorns houd, is dit echt iets wat mij symboliseert. In de tuin had ik eekhoorns die ik heel graag wilde fotograferen, maar die ik niet mooi op de plaat kon zetten. Hier wilde ik toch wat meer mee gaan doen en zo heb ik mijn passie voor fotografie eigenlijk ontwikkeld. Sindsdien fotografeer ik ook evenementen voor RTV Oost, portretten en natuur. Maar eekhoorns blijven nog steeds mijn favoriet. Vandaar dat ik hier graag een hanger van wilde maken.’

Abstracte eekhoorn

‘Via een vriendin kwam ik toen bij UNI10 terecht, waar zij al jaren klant is. Ze vertelde dat Tineke niet alleen mooie sieraden heeft, maar ze ook ontwerpt. Toen ik mijn ideeën liet weten aan Tineke, stond zij hier gelijk voor open en zijn we samen aan de slag gegaan. Ik wilde heel graag dat het een abstracte eekhoorn zou worden, en niet zomaar een simpele bedel of hanger.’

Hartvorm

‘Naarmate het gesprek vorderde, kwamen we op steeds meer ideeën. We zijn toen eerst begonnen met de vorm van een eekhoorn. Maar nadat Tineke de eekhoorn had ontworpen, miste er nog iets. Door aan de staart een half rondje toe te voegen ontstond er een eekhoorn met een hart.’

Sieraad van mijn moeder

‘Aan mijn vader had ik gevraagd of hij het goed vond om een sieraad van mijn moeder te gebruiken. Ik heb toen een paar oorbellen van mijn moeder, die te zwaar waren om te dragen, omgesmolten tot de hanger. Het sieraad symboliseert zo enerzijds mijn liefde voor eekhoorns en de liefde voor mijn vader. En in de staart die het hart doorbreekt, vind je het gemis van mijn overleden moeder en eerste liefde terug.’

Bijzonder moment

‘Twee weken geleden was het zover. Ik heb het sieraad toen samen met mijn vader opgehaald. Dat was een heel bijzonder moment. Ik was erg onder de indruk van het resultaat: vooral de abstractie die je erin terugziet is prachtig. De reacties van mensen zijn ook hartstikke leuk. Wanneer ze zien wat ik om mijn nek heb hangen en het verhaal erachter horen, reageren ze vol enthousiasme. Het is echt iets unieks en persoonlijks geworden.’

Een nieuw logo

‘Ik vond de hanger zo mooi, dat ik zelfs heb besloten om er mijn logo van te maken. Aangezien ik al een tijd op zoek was naar een logo voor mijn bedrijf, kwam dit perfect uit. Tussen de pootjes van de eekhoorn komt dan mijn bedrijfsnaam te staan: Click met Marike. Zo is de hanger uiteindelijk veel meer dan een sieraad geworden.’

Deel dit bericht